Skip to main content
Kontaktskjema

Artikkel, Bransjeinnsikt

Hvem er om bord? Mangel på leverandørers synlighet truer den maritime sektoren

Hvem er om bord? Mangel på leverandørers synlighet truer den maritime sektoren

Shipping er en av de mest gjensidig avhengige bransjene i verden: Et enkelt skip kan være avhengig av hundrevis av leverandører og kontraktører i flere land. Mange rederier er imidlertid enige om at den reelle risikoen ofte er konsentrert hos en liten gruppe kritiske leverandører. Derfor er det avgjørende å ha nøyaktig og oppdatert informasjon om denne høyrisikogruppen. Problemet er at i en tid der regelverket strammes inn og ESG-presset øker, er det fortsatt mange selskaper som ikke engang har grunnleggende oversikt over sine direkte leverandører.

I viktige markeder som Hellas, Norge og Singapore er selskaper i økende grad utsatt for risiko på grunn av mangel på pålitelig og oppdatert informasjon om kritiske aspekter som for eksempel

  • Den økonomiske helsen til leverandørene deres
  • ESG-modenhet og bærekraftsresultater
  • Juridisk eller omdømmemessig compliance-historikk
  • Reell kapasitet til å levere i tide og i sin helhet

Ifølge en fersk artikkel i Financial Times med tittelen «Companies seek AI solutions to supply chain fragility» (mars 2025) sier «bare 30 % av selskapene at de har oversikt over mer enn sine direkte leverandører». Dette tallet peker på en alvorlig risiko i bransjer med komplekse leverandørkjeder, der den økonomiske helsen og ESG-resultatene må være under kontroll for å unngå forstyrrelser og bøter.

Konsekvensene av å styre i blinde

I løpet av de siste 12 månedene har flere operatører i Middelhavet, Nord-Europa og Asia blitt utsatt for sanksjoner, driftsforsinkelser eller eksterne revisjoner etter å ha oppdaget at noen av leverandørene deres ikke oppfylte minimumsstandarder for bærekraft eller solvens.

Et av de mest oppsiktsvekkende tilfellene involverte Maersk. I august 2024 ble det oppdaget at to innleide skip – Campton og Candor – fraktet over 800 tonn farlig avfall uten å deklarere lasten på riktig måte eller aktivere AIS-sporingssystemene, som er obligatoriske for å sikre sporbarhet innen sjøtransport. Hendelsen, som vakte internasjonal oppsikt, satte søkelyset på den reelle risikoen ved dårlig innsyn i leverandørers og underleverandørers virksomhet – selv for ledende selskaper.

Denne praksisen vil snart bli straffet enda strengere når nye EU-regler om farlig avfall trer i kraft. Fra 2027 vil eksport av avfall fra EU til land utenfor OECD bare være tillatt hvis disse landene kan bevise overfor Europakommisjonen at de kan håndtere avfallet på en bærekraftig måte.

Disse hendelsene medfører ikke bare økonomiske kostnader – de skader bedriftens omdømme og kan sette viktige kontrakter med kunder i fare, som i økende grad krever ansvarlig styring av leverandørkjeden.

Synlighet er ikke overvåking – det er forebygging

Synlighet er ikke en luksus. Det er et forebyggende verktøy. Når innkjøpsteamene har tilgang til pålitelige, standardiserte leverandørdata, kan de forutse risiko, ta mer ansvarlige beslutninger og forbedre leverandørkjedens samlede ytelse.

Selv om mange maritime leverandører allerede er sertifisert i henhold til ISO 9001 eller ISO 45001, er det svært få som har gjort fremskritt på viktige områder som måling av karbonfotavtrykk eller antikorrupsjonspraksis. Dette gapet mellom hva som er vanlig og hva de nye ESG-standardene krever, skaper et kritisk informasjonshull for innkjøpere.

I en sektor der hver eneste forsinkelse teller, er det avgjørende å ha riktig informasjon til rett tid.

En integrert løsning for å gjenvinne kontrollen

For å møte dette behovet har Achilles inngått et samarbeid med Procureship, den ledende e-innkjøpsplattformen for den maritime sektoren. Vår integrasjon gjør det mulig for maritime innkjøpere å:

  • Få tilgang til Achilles’ bærekraftsvurderinger direkte i Procureship under innkjøpsprosessen.
  • Se verifiserte ESG- og økonomivurderinger av leverandører.
  • Identifiser røde flagg (endringer i leverandørstatus, brudd på samsvar, manglende dokumentasjon).
  • Reduser den administrative byrden ved å eliminere manuelle valideringstrinn.

Dette samarbeidet kommer også leverandørene til gode: Achilles’ bærekraftscore er nå en del av Procureships anbefalingsmotor. Dette betyr at leverandører som presterer bedre, får større synlighet – og dermed flere forretningsmuligheter.

Kontakt oss for en demonstrasjon og finn ut hvordan Procureship + Achilles-løsningen kan hjelpe deg med å få oversikt over og tillit til leverandørnettverket ditt.

Bli kjent med løsningen vår